COLUMN | Sam Larsson heeft geen Feyenoord-mentaliteit

Sam Larsson wandelt de club niet zomaar binnen. Als de buitenspeler denkt dat hij zomaar even hogerop komt bij Feyenoord dan is het goed mis.

Veel supporters zijn verheugd met de komst van de Zweed. Ik ook. Het lijkt me gezien zijn waarde meer dan logisch: hij is technisch, iemand met echt geniale oplossingen, hij scoort regelmatig, komt vaak in de zestien, zet een ander vrij voor de goal. Die jongen is bijna compleet. Het enige wat ontbreekt is mentaliteit. En juist daarmee kom je Feyenoord alleen binnen. Deze jongen sloot veel te laat aan bij de voorbereiding van SC Heerenveen vanwege ‘privé omstandigheden en ziek zijn’. Dit klinkt mij verdacht in de oren als hij geen zin heeft om voor een paar ton tegen een bal te trappen. Hij wilde immers in januari dit jaar ook al een transfer maken. Al dat gezeik om zijn zin te krijgen is dan ook hopelijk ten einde met deze transfer.

Bij Feyenoord gaat hij dat gauw genoeg merken. Wanneer hij niet op tijd is bij een training, niet goed tegen een bal trapt en alleen aan zichzelf denkt dan roept icoon ‘Gio’ of ‘Dirk’ hem vast op het matje. Die weten hoe je als speler figureert in de top van het voetbal. En wanneer Larsson zijn eerste minuten maakt zal Het Legioen hem snel beoordelen. Who cares dat hij technisch goed is of regelmatig scoort, als je maar mentaliteit toont. En dat heeft hij gewoon niet! Het past niet bij Feyenoord. De club staat niet voor niets voor ‘Geen woorden maar daden’ en ‘Samen staan we sterk’.

Maar goed: Larsson blijft talentvol, ook al wordt er hem eerst nog een plek in de dug-out toegewezen. Hij moet vechten voor z’n plek, want de basis van het elftal blijft (voorlopig) aardig in tact. De spelers weten dat de bal nog beter moet rollen, maar dat is aan hen wel toe vertrouwd. Voorin, juist de positie(s) van de Zweed, staat een vast trio die Feyenoord als geen ander kent: Boëtius – Jørgensen – Berghuis, om over het middenveld nog niet te praten.

Tegelijk zal de druk op de schouders van de (genoemde) spelers ook extra hoog zijn. Verzaakt iemand één keer te vaak dan staat Larsson klaar om in te vallen. Hij kan zijn kunsten gaan vertonen en dan blijkt of Feyenoord daadwerkelijk in een luxe positie verkeert: wordt het bijvoorbeeld Berghuis of Larsson?

Oscar van Bekkum

Geef een reactie